Historia

Ylisjoen tila on perustettu 1918, tällöin se erotettiin naapuritilasta Yli-Gunnarista. Tilan isäntänä oli parin kymmenen vuoden ajan Viktor Wahlberg. Nikkolan suvulla oli Karjalassa, Viipurin mlk:ssa maatila, Tuponen nimeltäään. Talvisodan sytyttyä marraskuussa 1939 jouduttiin lähtemään kotiseudulta. Keski-Suomessa ja Nurmijärven Nummenpäässä vietettyjen kuukausien jälkeen löytyi Klaukkalasta Ylisjoen tila, jonka Konstantin Nikkola sisaruksineen osti Viktor Wahlbergilta syyskuussa 1940.

Konstantinin sisarukset palasivat takaisin Karjalaan vuoden 1941 aikana, kunnes joutuivat lopullisesti jättämään kotikonnut kesällä 1944. Muu suku sijoittui tällöin Lohjan seudulle pysyvästi. Konstantin maksoi sisarusten osuudet Ylisjoesta pois ja siirtyi talon omistajaksi yhdessä vaimonsa Lyydin sekä poikiensa Reinon ja Eeron kanssa. Konsta (joksi Konstantinia yleisesti kutsuttiin) olivat yhdessä Lyydin kanssa talon omistajina vuoteen 1968 asti jolloin talo siirtyi nuorimman pojan Eeron ja hänen vaimon Irman (os.Kokkonen) nimiin.

Eeron ja Irman aikana tila keskittyi lypsykarjan pitoon, viimeinen hevonen lähti vuonna 1969 ja sikoja kasvatettiin vielä 1970 alussa, mutta niistäkin luovuttiin. Konekantaa uusittiin, 1990 luvulla rakennettiin kaksi konehallia ja kuivuri tehtiin vuonna 1973. Ensimmäiset  vuokramaat tulivat viljelyyn kasvukaudelle 1982. Irma ja Eero olivat isäntäparina vuoden 1998 alkuun asti. Sen jälkeen tila siirtyi nykyisille omistajille Päivi (os.Nikkola) ja Tomi Toivomäelle

Nykypäivä

Tilan päätuotantosuunta on edelleen maidontuotanto. Lypsävien määrä vaihtelee vuosittain 22-28 lehmän välillä. Navetta alkaa olla jo tiensä päässä, mutta uuden rakentaminen ei ole ollut järkevä vaihtoehto, koska tilan sijainti on vain 500 metrin päässä Klaukkalan keskustasta eikä tontilla ole oikein paikkaakaan isolle tuotantorakennukselle.

Lehmien kanssa mennään vuosi kerrallaan ja katsellaan miten maailma kehittyy. Nurmijärven kunnalla on ollut vuosia suunnitelmissa rakentaa Luhtajoentie aivan tilakeskuksen viereen, uudelle vuonna 2021 valmistuvalle Klaukkalan ohikulkutielle. Lopullisia päätöksiä odotellaan….

Karjanpidon epävarmuudesta johtuen tila on siirtynyt panostamaan viljan viljelyyn. Peltoa on ostettu ja vuokrattu pikkuhiljaa lisää. Tällä kasvukaudella on omaa maata 70 ha ja vuokrattua 94 ha. Tällä kasvukaudella (2020) 40 ha:lla kasvaa kauraa, 38 ha on kevätvehnällä, ohraa on parikymmentä hehtaaria, kevätrapsia ja hernettä kumpaakin 10 ha. Loppuala on monivuotisilla nurmilla, laitumina, sinimailasella sekä luonnonhoitopeltoina.

Koneurakointi oli aiemmin tärkeä osa tilan työmäärässä ja taloudessa. Isäntä oli pari vuosikymmentä Nurmijärven Sähkön linjarakennustöissä omalla kaivurikuormaajalla. Nykyisin urakointi on pienemmässä mittakaavassa. Talvisin on jonkin verran lumen aurausta ja hiekoitusta ja kesäisin salaojitusta sekä jankkurointia.

Tilan tuotteiden suoramyynti on kasvussa. Ternimaitoa tilalta on myyty iät ajat ja kysyntä on aina suurempaa kuin tarjonta. Poikineesta lehmästä saadaan vain rajoitettu määrä ternimaitoa. Vasikka on aina kuitenkin se joka on etusijalla, eikä siten kaikista poikineista lehmistä saada vasikalle menevän maidon jälkeen enää myyntimaitoa. Raakamaito, tinkimaito tai tilamaito, mitä nimeä sitten käytetäänkin, tilalta suoraan tankista myytävästä maidosta on tullut kasvava tuote viime aikoina ja sitä myydään meillä päivittäin klo 17.00-17.30. Pari kertaa vuodessa myydään teuraaksi hieho (poikimaton naaraspuolinen nauta) iältään n. 18-22 kk. Jauhelihaa, paisteja ja fileitä on mahdollista ostaa Osta tilalta -päivänä tai jonkin muun tapahtuman yhteydessä.